Mindfulness bij Tinnitus

Heb jij ook last van tinnitus, van oorsuizen? Ik wel.

Toen ik een jaar of 35 was, was hij er ineens: de hoge fluittoon in mijn oren. Hij kan in hoogte en intensiteit variëren. Soms is hij er ook helemaal niet, maar dat merk ik meestal niet op.

 
 

Door mindfulness heb ik er beter mee leren omgaan

 

Aan het geluid zelf kan ik niets doen. Ik kan de knop niet ‘zachter’ zetten, laat staan ‘uit’.’  Maar ik kan wel wat doen aan mijn ervaring van het geluid, aan de manier waarop ik erop reageer. En daar begint de training.

Vorig jaar had ik in een van mijn groepen een deelnemer met tinnitus. Hij vertelde dat  hij  een constante drilboor in zijn hoofd hoorde. Hij was wanhopig. Vaak steken bij tinnitus ook onprettige gevoelens op, zoals depressiviteit en wanhoop: ‘als ik dit de rest van mijn leven moet horen, hoeft het voor mij niet meer’.

Deze zomer trof ik in mijn brievenbus een vakantiekaartje van hem aan.  Met achterop de tekst dat hij heerlijk in zijn eentje aan het strand lag te genieten van de zon, de zee en de wind. En ja, zijn ‘good old friend’ was er natuurlijk ook, maar die hinderde hem nog nauwelijks.

“Als bonus ben ik ook de tinnitus in mijn hoofd kwijt!”coachee, anoniem (beoordeling: 9,2)

Waarom mindfulness bij tinnitus?

Er zijn de afgelopen jaren meerdere onderzoeken gedaan naar de effecten van  een Mindfulnesstraining speciaal gericht op mensen met tinnitus. Zoals het MBTSR, Mindfulness Based Tinnitus Stress Reduction -Program  dat in Amerika is ontwikkeld.  Dat zijn ‘pilots’, er moet meer onderzoek naar worden gedaan, maar het onderzoek ernaar is hoopvol.

ik wil contact

Ik ben er niettemin van overtuigd dat er een wereld te winnen is. Het maakt zóveel verschil of je onderscheid kunt maken tussen het geluid dat de gehoorgang binnenkomt en de automatische reactie die je daarop hebt. Van het geluid zelf heb je sowieso last. No doubt. Aan de manier waarop je daar vervolgens mee omgaat, kun je wel degelijk wat doen.

“Ik koos Helma omdat haar aanpak niet te zweverig leek – en dat bleek te kloppen. Ze is concreet, aandachtig en praktisch”Christine, tekstschrijver (beoordeling: 8,2)
 

Waar leidt het toe?

 

Bij een minimum van vier deelnemers is er een specifieke groepstraining mogelijk. Anders is de begeleiding individueel per Skype , na een uitgebreid persoonlijk kennismakingsgesprek. Bij deze training word je stevig, maar vriendelijk geconfronteerd met jouw manieren van reageren.

Je exploreert de heilzame en de onheilzame strategieën die je kennelijk bewandelt. En het bijzondere is: we duiken niet in gepsychologiseer. Je ligt niet op een snijtafel.

Ik reik je alleen maar andere tools aan.

Ontmoet lotgenoten en leer samen om die dominante aandachttrekker de baas te worden.

ik wil contact
“Mijn ervaring met Helma zijn niet in een paar van zulke cijfertjes te vangen: die doen haar namelijk geen recht. Ik waardeer Helma (en de trainingen die ik bij haar volgde) zeer. Een mooi mens. Integer, eenvoudig, aandachtsvol, warm en wijs. Praktiseert wat ze predikt. Van harte aanbevolen!”Marnix, lector Hogeschool InHolland (beoordeling: 8,7)

Kosten voor de mindfulness-bij-tinnitus-training

Je investering in je mentaal welzijn is:

  • Voor particulieren: € 550,- totaal
  • Voor ondernemers: € 550,- ex. btw

Verschillende zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten vanuit het aanvullende pakket, omdat ik Cat.1 gecertificeerd ben bij de beroepsvereniging  VMBN. Neem tevoren contact op met uw zorgverzekeraar of kijk voor meer info op www.zorgwijzer.nl
Daarnaast is het mogelijk om desgewenst gebruik te maken van de diensten van een schrijftolk, die simultaan de woorden live uittypt.

Locatie en trainingsdata

  • Op verzoek, door het hele land.
  • In overleg.

Minimum aantal deelnemers : 4.

Lestijden:
‘s ochtends van 10:00 – 12:30 uur
of ‘s avonds van 19.00 – 21.30 uur

 

Geïnteresseerd in deze training?

Neem dan contact op. Je zit nog nergens aan vast: eerst ontdekken we samen of deze training jou past. En wanneer je die het beste kunt volgen.

Je kunt me bellen (06 – 22 55 72 67), mailen of bereiken met onderstaand formulier. Je gegevens zijn veilig bij mij. Je hoort sowieso binnen 24 uur van mij.

 
 Ik wil informatie over de training: