Deep Listening & Mindful Speech

Open en ontspannen tijdens ieder gesprek.

 
 

De cursus Deep Listening & Mindful Speech helpt je om beter te luisteren. Je hoort met meer zuiverheid wat iemand zegt. Zonder dat je eigen oordeel of je eigen reacties direct in de weg zitten. En je leert om te spreken vanuit je hart. Mindful communiceren, praktijkgericht.

 

In de cursus Deep Listening & Mindful Speech train je in tweetallen en drietallen om in verbinding met jezelf te blijven terwijl je met je aandacht bij de ander bent. Zonder meegevoerd te worden door je eigen gedachten en gevoelens over de inhoud van het gesprek. Zo blijf je ontspannen en open tijdens ieder gesprek.

Je krijgt oefeningen mee naar huis om in je eigen omgeving de opgedane vaardigheden uit te proberen. Daarnaast zijn er hand-outs met artikelen en theoretische onderbouwing.

De opbouw van de cursus

Basismodule 1: oefensessies 1-3

1: Luisteren vanuit het lichaam – presencing. Je traint om tijdens het spreken en luisteren verbinding te houden met je eigen lichaam. Luisteren is een heel fysieke aangelegenheid. Ons lichaam is altijd in het hier en nu en geeft voortdurend signalen af. Aan anderen, maar ook aan onszelf. Maar vaak zijn we zo gericht op de ander, op wat die zegt, dat we de signalen van ons eigen lichaam niet herkennen.

2: Het kiezen van je luisterhouding –  embodiment. Het maakt uit met welke luisterhouding of geestesgesteldheid we gaan luisteren. In de training oefenen we met vier intenties, namelijk liefdevolle vriendelijkheid, compassie, (mede)vreugde en gelijkmoedigheid.  In dit blok zit ook uitleg over de theorie hierachter.

3: Vertrouwen op wat er opkomt. De nadruk in dit onderdeel van de training ligt op het spreken. Je leert meer te vertrouwen op jezelf. Ook als luisteraar train je jezelf om tijdens het luisteren niet gaan vooruitlopen op je reactie. Je moet helemaal niks. Allebei niet.

Basismodule 2: oefensessies 4-6

4  en 5: Omgaan met lastige personen. We gebruiken de metafoor van het stoplicht: soms merk je aan je lichaam dat je op groen staat. Met open aandacht aanwezig. Het kan zijn dat je dit meermalen tijdens de eerste basismodule hebt ervaren. Wat nu als je een lastige persoon ontmoet? Dan kun je aan je lichaam merken dat je op rood gaat: je haakt af. Misschien al bij de eerste aanblik. Spieren verstrakken, je hoofd draait weg. Hoe kom je daar dan desgewenst soepel weer uit en wat gebeurt er precies wanneer het licht op oranje springt. Hoe zorg je er dan voor dat je ontspannen blijft?

6: De Kunst van het ‘terugleggen.’ Mindful communiceren met moeilijk bereikbare mensen.  Mensen die niet in verbinding kunnen of willen zijn.

“Heel bijzonder om mindfulness toe te passen in dialoog met een ander. Ik kwam achter patronen zoals: sociaal wenselijk (nonverbaal) gedrag vertonen….mezelf vergeten in contact met een ander….in mijn hoofd en niet in mijn lijf zijn etc….heel verhelderend en mooie oefeningen gedaan om veel minder hard mijn best te doen. Gewoon open en ontvankelijk aanwezig zijn is al genoeg. Heerlijk. Scheelt me een hoop energie en geeft minder ” gedoe” Ingrid, adviseur (beoordeling: 8,6)

Waarom een cursus Deep Listening & Mindful Speech?

Mindfulness-trainingen zijn sterk individueel van aard. Je mediteert en oefent vrijwel uitsluitend alleen.

Maar het dagelijks leven breng je natuurlijk niet alleen door. Je bent constant in gesprek met anderen. Dus hoe pas je mindfulness toe in je contact met anderen?

Daarop is de cursus gericht. Je leert een totaal andere manier van luisteren en spreken. De cursus is een praktische uitwerking van drie methodieken van mediteren in dialoog: Insight Dialogue (Interpersonal Mindfulness), Mindful Communication, en Awareness Centered Deep Listening.

Je hoeft geen mindfulnesstraining gedaan te hebben, maar ervaring met mindfulness of met mediteren is wel gewenst.

ik wil contact

Waar leidt het toe?

In plaats van op te zien tegen gesprekken, worden ze een bron van voldoening, vreugde en geluk. Niet alleen voor jezelf, ook voor de ander.

Je ontwikkelt innerlijke kalmte en leert mindfulness en compassie toe te passen bij relationele vormen van stress.

Je gaat tijdens het gesprek minder in je hoofd zitten met oplossingen en je krijgt meer zicht op je automatische reacties. Zo kun je beter beslissen of die op dat moment passend zijn of niet.

Dat geeft rust.

“Bijzonder om te ervaren hoe je mindful aanwezig kunt zijn in contact met een ander. Eyeopener!”Ingrid, interim manager (beoordeling: 8,9)
 

Wie is Helma Ton?

 

Het is mijn passie om mensen wegwijs te maken in manieren om ontspannen en vol open aandacht te kunnen spreken en luisteren. Dat gaat op een radicaal andere manier dan we gewend zijn. De cursus is een combinatie van meerdere, aan het boeddhisme ontleende vormen van gespreksvoering waarin ik geschoold ben.

Ik ben officieel gecertificeerd om Interpersonal Mindfulness te geven. In 2015 studeerde ik hiervoor af bij Phillis Hicks en Florence Meleo-Meyer, 2 Amerikaanse trainers van toonaangevende Amerikaanse instituten. Die training is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het Center for Mindfulness van de Universiteit van Massachusetts Medical School en Metta Programs. De training is gebaseerd op de beoefening van Insight Dialogue. Daarnaast heb ik bij Rosamund Oliver trainingen gevolgd in Awareness Centered Deep Listening en bij Susan Gilles Chapman in Mindful Communication. Dit studiejaar studeer ik af als aan de VU op een onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen deze drie methoden en hun relatie tot het boeddhisme.

ik wil contact
“Mijn ervaring met Helma zijn niet in een paar van zulke cijfertjes te vangen: die doen haar namelijk geen recht. Ik waardeer Helma (en de trainingen die ik bij haar volgde) zeer. Een mooi mens. Integer, eenvoudig, aandachtsvol, warm en wijs. Praktiseert wat ze predikt. Van harte aanbevolen!”Marnix, lector Hogeschool InHolland (beoordeling: 8,7)

Kosten voor de cursus Deep Listening & Mindful Speech

De cursus bestaat uit 2 modules van elk 4 dagdelen. Module 1 vindt meerdere malen plaats in de eerste helft van 2019 module 1 en 2 in tweede helft van 2019. Data worden z.s.m. bekend gemaakt. Hierna kun je meedoen aan verdiepende oefendagen en retraites.

  • Basismodule 1 : sessie 1 – 3.
    Basismodule 2 : sessie 4 – 6.

Kosten per module voor particulieren € 325,-
voor zzp’ers en organisaties € 325,- ex. btw.

lokatie: Het Graalhuis, Nieuwe Gracht 51, Utrecht.

Lestijden:
zat. en zo. overdag van 10 – 17 uur, incl. lunch.  

Locatie

20 minuten lopen vanaf CS, parkeergarage

 

Geïnteresseerd in Deep Listening & Mindful Speech?


Je zit nog nergens aan vast: eerst ontdekken we samen of de cursus bij jou past.

Je kunt me ook bellen (06 – 22 55 72 67), of mailen.
Je gegevens zijn veilig.
Je hoort sowieso binnen 24 uur van mij.