Deep Listening & Mindful Speech

Open en ontspannen tijdens ieder gesprek.

 
 

De cursus Deep Listening & Mindful Speech helpt je om beter te luisteren. Je hoort met meer zuiverheid wat iemand zegt. Zonder dat je eigen oordeel of je eigen reacties direct in de weg zitten. En je leert om te spreken vanuit je hart. Mindful communiceren, maar dan heel praktijkgericht.

 

In de cursus Deep Listening & Mindful Speech train je in tweetallen en drietallen om in verbinding met jezelf te blijven terwijl je met je aandacht bij de ander bent. Zonder meegevoerd te worden door je eigen gedachten en gevoelens over de inhoud van het gesprek. Zo blijf je ontspannen en open tijdens ieder gesprek.

Je krijgt elke les ‘huiswerkopdrachten’ mee om in je eigen omgeving te oefenen. Daarnaast is er een cursusboek met artikelen en theoretische onderbouwing.

De opzet van de training

1: Luisteren vanuit het lichaam – presencing. Je traint om tijdens het spreken en luisteren verbinding te houden met je eigen lichaam. Luisteren is een heel fysieke aangelegenheid. Ons lichaam is altijd in het hier en nu en geeft voortdurend signalen af. Aan anderen, maar ook aan onszelf. Maar vaak zijn we zo gericht op de ander, op wat die zegt, dat we de signalen van ons eigen lichaam niet herkennen.

2: Het kiezen van je luisterhouding –  embodiment. Het maakt uit met welke luisterhouding of geestesgesteldheid we gaan luisteren. In de training oefenen we met vier intenties, namelijk liefdevolle vriendelijkheid, compassie, (mede)vreugde en gelijkmoedigheid.  In dit blok zit ook uitleg over de theorie hierachter.

3: Vertrouwen op wat er opkomt. De nadruk in dit onderdeel van de training ligt op het spreken. Je leert meer te vertrouwen op jezelf. Ook als luisteraar train je jezelf om tijdens het luisteren niet gaan vooruitlopen op je reactie. Je moet helemaal niks. Allebei niet.

4 : Stilte als bron.  Vaak ervaren we stiltes in een gesprek of in een groep als ongemakkelijk. Dat komt omdat we de natuurlijke neiging hebben pijnlijke stiltes te vermijden. Maar niet elke stilte is potentieel pijnlijk. Sterker nog, stiltes kunnen ook een helende kwaliteit hebben.

5 : Omgaan met lastige personen. De metafoor van het stoplicht: soms merk je aan je lichaam dat je op groen staat. Het kan zijn dat je dat meermalen tijdens de cursus hebt ervaren. Soms merk je tijdens een gesprek aan je lichaam dat je op rood gaat: je haakt af. Het lichaam verstrakt en sluit zich. Maar wat gebeurt er precies wanneer het oranje is?

Blok 6, 7 en 8 : Thema’s van de deelnemers. Dat kan van alles zijn: bijv. een nadere verdieping van een van de eerdere sessies, of een heel praktische sessie die een bepaalde context uitlicht, zoals aan je bureau, aan een ziekbed, samen aan de afwas..

“Heel bijzonder om mindfulness toe te passen in dialoog met een ander. Ik kwam achter patronen zoals: sociaal wenselijk (nonverbaal) gedrag vertonen….mezelf vergeten in contact met een ander….in mijn hoofd en niet in mijn lijf zijn etc….heel verhelderend en mooie oefeningen gedaan om veel minder hard mijn best te doen. Gewoon open en ontvankelijk aanwezig zijn is al genoeg. Heerlijk. Scheelt me een hoop energie en geeft minder ” gedoe” Ingrid, adviseur (beoordeling: 8,6)

Waarom een cursus Deep Listening & Mindful Speech?

Mindfulness-trainingen zijn sterk individueel van aard. Je mediteert en oefent immers vrijwel uitsluitend alleen.

Maar het dagelijks leven breng je natuurlijk niet alleen door. Je bent constant in gesprek met anderen. Dus hoe pas je mindfulness toe in je contact met anderen?

Daarop is de cursus gericht. Je leert een totaal andere manier van luisteren en spreken. De cursus is een praktische uitwerking van drie methodieken van mediteren in dialoog: Insight Dialogue (Interpersonal Mindfulness), Mindful Communication, en Awareness Centered Deep Listening.

Je hoeft geen mindfulnesstraining afgerond te hebben, maar ervaring met mindfulness of met mediteren is wel gewenst.

ik wil contact

Waar leidt het toe?

In plaats van op te zien tegen gesprekken, worden ze een bron van voldoening, vreugde en geluk. Niet alleen voor jezelf, ook voor de ander.

Je ontwikkelt innerlijke kalmte en leert mindfulness en compassie toe te passen bij relationele vormen van stress.

Je gaat tijdens het gesprek minder in je hoofd zitten met oplossingen en je krijgt meer zicht op je automatische reacties. Zo kun je beter beslissen of die op dat moment passend zijn of niet.

Dat geeft rust.

“Bijzonder om te ervaren hoe je mindful aanwezig kunt zijn in contact met een ander. Eyeopener!”Ingrid, interim manager (beoordeling: 8,9)
 

Wie is Helma Ton?

 

Het is mijn passie om mensen wegwijs te maken in manieren om ontspannen en vol open aandacht te kunnen spreken en luisteren. Dat gaat op een radicaal andere manier dan we gewend zijn. De cursus is een combinatie van meerdere, aan het boeddhisme ontleende vormen van gespreksvoering waarin ik geschoold ben.

Ik ben officieel gecertificeerd om Interpersonal Mindfulness te geven. In 2015 studeerde ik hiervoor af bij Phillis Hicks en Florence Meleo-Meyer, 2 Amerikaanse trainers van toonaangevende Amerikaanse instituten. Die training is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het Center for Mindfulness van de Universiteit van Massachusetts Medical School en Metta Programs. De training is gebaseerd op de beoefening van Insight Dialogue. Daarnaast heb ik bij Rosamund Oliver trainingen gevolgd in Awareness Centered Deep Listening en bij Susan Gilles Chapman in Mindful Communication. Dit studiejaar studeer ik af als aan de VU op een onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen deze drie methoden en hun relatie tot het boeddhisme.

ik wil contact
“Mijn ervaring met Helma zijn niet in een paar van zulke cijfertjes te vangen: die doen haar namelijk geen recht. Ik waardeer Helma (en de trainingen die ik bij haar volgde) zeer. Een mooi mens. Integer, eenvoudig, aandachtsvol, warm en wijs. Praktiseert wat ze predikt. Van harte aanbevolen!”Marnix, lector Hogeschool InHolland (beoordeling: 8,7)

Kosten voor de cursus Deep Listening & Mindful Speech

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag. Je investering in je verbeterde communicatie is:

  • Voor particulieren: € 550,- inclusief btw
  • Voor zzp’ers en organisaties ondernemers: € 550,- ex. btw

Ervaring met mindfulness of meditatie is gewenst. Het kan soms behulpzaam zijn om in een korte reeks individuele sessies de basisvaardigheden aan te leren of op te frissen.

Data :
Woensdagavond 7, 14, 21 en 28 Maart, 11, 18 en 25 April en 16 Mei.
Lestijden van 19.15 – 21.45 uur. Oefendag: zondag 13 Mei van 11 – 17 uur (incl. lunch).

Dinsdagavond 17 en 24 April, 15, 22 en 29 Mei, 5, 12 en 19 Juni.
Lestijden van 19.15- 21.45 uur. Oefendag: zondag 17 Juni van 11 – 17 uur (incl. lunch).

Locatie en trainingsdata

Gratis parkeren.
Met OV: tramlijn 26, halte Diemerparklaan, 3 minuten lopen.

 

Geïnteresseerd in Deep Listening & Mindful Speech?


Je zit nog nergens aan vast: eerst ontdekken we samen of de cursus bij jou past.

Je kunt me ook bellen (06 – 22 55 72 67), of mailen.
Je gegevens zijn veilig.
Je hoort sowieso binnen 24 uur van mij.